Tiskane knjige - Shura Publikacije

Shura Publikacije
poduzeće za izdavaštvo, istraživanje i konzalting
Pobri, Ulica Dragi 22, 51 211 Matulji - Opatija, Hrvatska
Mob: +385 (0)92 110 55 11 / Tel: +385 (0)51 70 91 29
Title
Go to content
ŽIVOT S NJIM - Ana Lukšić

Godina izdanja: 2021
125 stranica
meki uvez
ISBN 978-953-8203-39-8
Cijena: 90.00 kn

O čemu govore moje priče


Denis će uskoro navršiti četrdesetdrugu godinu. Pred dvadesetak godina, kad je sve ovo počelo, nisam mogla ni u najluđem filmu u svojoj glavi pomisliti da će on toliko poživjeti. Kada sam, na početku shvatila da je narkoman, nadala sam se kao i mnoge majke takve djece, kako će to trajati kratko, i da će se brzo „očistiti“ i biti onaj stari. Prevarila sam se. Godina za godinom su se nizale, a stanje je bilo uvijek isto. Liječio se, bio na Metadonu. I sad je na Metadonu, uz tablete za srce, za uništenu jetru, za silne alergije, protiv depresije... Za mene to nije liječenje.

I dok su njegovi prijatelji odlazili jedan za drugim, on je ostajao živ kao da je zaštićen nekom nevidljivom zaštitom. Ako bolje razmislim znam da je živ zahvaljujući nama roditeljima, koji smo mu omogućili dobar život. Tako on životari ne lutajući previše izvan kuće. Najčešće boravi doma u svojoj maloj sobi, njegovom životnom prostoru. I hranu tamo odnosi i u pognutom položaju jede sjedeći na svom krevetu za niskim stolom. Nekoliko puta godišnje se udostoji jesti s nama za našim stolom. I tada s desertom brzo odlazi u svoje carstvo. Čini mi se kao da mu smetamo i da je najzadovoljniji tamo.

Ovo su priče za one koji misle da je s uzimanjem Metadona sve u redu, da je osoba normalna i živi kao i svi ostali. Ovo su istinite priče o mom sinu nakon dvadeset godina od dana kad sam bila šokirana saznanjem da je ovisnik.
HRONIKA PROPASTI
Andrej Nikolaidis

Godina izdanja: 2021
250 stranica
meki uvez
ISBN: 978-953-8203-37-4
Cijena: 120.00 kn

O knjizi Viktor Ivančić kaže:

Kratko rečeno: radi se o jednoj od najrazornijih i najlucidnijih kritika nacionalizma i etnoklerikalizma napisanih na našem jeziku. Andrej Nikolaidis suviše je dobar pisac da bi – hvatajući se (u gotovo dnevničkome ritmu) u koštac s političkom i crkvenom agresijom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu tokom 2020. i 2021. godine – zauzeo udobnu i niskorizičnu busiju takozvanoga neutralnog promatrača, što njegov rad presudno razlikuje od naplavina analitičkog oportunizma kakvim smo zasuti. Naprotiv, tekst funkcionira (i) kao sredstvo borbe upravo zbog toga što njegova istina izaziva nelagodu, što radi odsustva kalkulacije uspijeva prodrijeti kroz debelu kožu moći i izvući na površinu ono najskrivenije – krvave namjere. Ovom zbirkom rafalno ispaljenih i briljantno napisanih eseja Nikolaidis nastupa kao angažirani intelektualac u zamalo zaboravljenom, dakle najčasnijem smislu riječi: od one vrste koja poput svitaca prkosi kolektivnim mrakovima i podsjeća na nepobjedivost ljudske težnje za slobodom.

A Milan Rakovac, u predgovoru :

Andrej Nikolaidis surovo reže skalpelom crni čir na tijelu južnoslavenskome štono ga marmaglia (fukara) nježno zalijeva kamilicom. Nikolaidis bježi od politički “korektnog” blebetanja – bijednog “narativa” parademokratskih nomenklatura od Atlantika i Baltika do Crnog mora i do Jadrana – k’o đavo od tamjana. Nemilosni destruktor destruktora, direnmatski “nadziratelj nadziratelja” u našijenskoj Generaciji21, slijedeći velike crnogorske predšasnike, kao što su Marko Miljanov ili Mihjalo Lalić, kao što su u komšiluku Ivan Cankar, Miroslav Krleža, Radomir Konstantinović... Prije spavanja, Andreja u ruke – nećeš moći poslije spavati. I nemoj. Naspavasmo se, pa se, možda, jednom već i probudimo… :
Title
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Back to content